DE VERBORGEN KRACHTEN IN ONZE SCHADUWKANTEN

Onze schaduw? Een zwart gat? We zien hem niet bij onszelf maar ook collectief zien we hem niet. Hij bevat immers alles wat we vanuit ons zelfbeeld niet zijn, wat niet gezien mag worden en weggestopt is. Het is niet omdat we deze schaduwkanten niet zien, dat ze er niet zijn en ze hebben bovendien een geweldige kracht, die veel meer invloed heeft dan we voor mogelijk houden. 
Maar wat zit er allemaal in deze schaduw? Alles wat we erin gestopt hebben omdat het ooit verboden was.   In een donkere ruimte zoals een kelder is het pikkedonker, dus we zien niet wat erin verborgen ligt tot we er licht in brengen. Dan kunnen we een lege kelder ontdekken, al dan niet met ondergrondse gangen, of prachtige schatten of misschien wel de meest gruwelijke ontdekkingen doen. Is het ook zo met onze schaduwkanten? Kunnen we schatten ontdekken die ons leven veel rijker maken of ontdekken we vooral gruwelijke zaken zoals die vaak in de nieuwsberichten aanbod komen in de vorm van wereldwijde machtsmisbruiken, verkrachtingen, corruptieschandalen, wreedheden, uitbuitingen en de meest gruwelijke  uitwassen van hebzucht? Dus bestaat er zoiets als een witte schaduw waarbij we heel liefdevolle krachten hebben weggestopt of is een schaduw alleen maar wreed? In ieder geval kunnen we in het licht voor alle verborgen kanten verantwoordelijkheid nemen en hoeven we niet meer te zeggen: "het is me overkomen, ik was er niet met mij volle verstand bij" 
 
Is de tijd rijp om deze witte en zwarte schaduwkanten in het licht te brengen? Als we Jung volgen zegt deze wijze man dat we zowel persoonlijk als collectief slechts kunnen groeien als we onze schaduw durven onderzoeken en leren kennen. Maar daar is veel moed voor nodig!
Ontdekken we dan heel sterke krachten, bronnen van onontgonnen liefde en nieuwe inspiratie voor ons leven? Of komen we bij huiveringwekkende vernietigende krachten terecht van wereldwijde machtsmisbruiken, verkrachtingen,  corruptieschandalen, wreedheden, uitbuitingen, en uitwassen van hebzucht? Brengen onze schaduwkanten bij meer liefde en heelheid van jezelf of trek je een beerput open waar je nooit meer uitkomt?
 
Tijdens de lezing neem ik je mee naar deze donkere en duistere krachten, op boven gestelde vragen ontdek je je eigen antwoorden. De kans is heel groot dat je met een meer tevreden gevoel over jezelf na deze lezing naar huis kan gaan.
 
Je kan ook meer over de Kracht van de Schaduw lezen in mijn boek:" Duurzaam Geluk", meer dan vijfentwintig pagina's zijn hieraan gewijd.   

^ Naar boven