WELKOM IN DE SCHOOL VOOR PERSOONLIJKE GROEI EN EEN GELUKKIG LEVEN

JE WILT TEVREDEN EN GELUKKIG LEVEN, OOK BIJ EEN DIP, VERDRIET EN TEGENSLAGEN ?

JA? DAT KAN MET DE JUISTE INZICHTEN EN DIE KRIJG JE HIER 

 

maar pas op: LEVEN MET JEZELF ? de makkelijkste en de moeilijkste van alle relaties

 

Dat ze moeilijk kan zijn, dat weet je al! Hier ontdek je waarom ze zo moeilijk is geworden. Maar ook, wat het allerbelangrijkste is: "hoe de relatie met jezelf gemakkelijk kan worden".

  

Waarom is het zo moeilijk om met onszelf te leven?

In computer termen gezegd, omdat er een virus in ons besturingssysteem zit dat ons voortdurend zegt, dat we niet goed genoeg zijn zoals we zijn, dat we anders, beter of meer moeten zijn. Het is moeilijk om onszelf te accepteren, precies zoals we zijn. Dat zorgt voor een lastige relatie met onszelf. 

Stel je voor dat je een vriend hebt, die je niet kunt accepteren zoals hij is, ook dat zou lastig zijn he. 

 

Waar komt dat vandaan?

 

We zijn er mee grootgebracht.

Een klein kind hoort voortdurend: pas op, niet doen, anders doen.

Op school hoort het hetzelfde: je best doen, beter doen, anders doen.

Na een tijdje neemt het kind dit programma over en gaat ditzelfde tegen zichzelf zeggen: anders, beter, meer, ik ben niet goed genoeg.

  

Zes tips om nog moeilijker met jezelf te leven?

 

1. leef vanuit je denkend hoofd, dan heb je gegarandeerd nog minder contact met wat er echt binnenin je leeft.

 

2.vergelijk jezelf met anderen: zo plaats je jezelf boven of onder anderen en krijg je gegarandeerd een vertekend beeld.

 

3.wil altijd groter, meer en beter in je leven, op alle vlakken: je ontevrendeheid met jezelf gaat met sprongen omhoog

 

4. zeg dat je vanuit je hart leeft, zonder je fysieke hart echt van binnen te voelen

 

5.vrij alleen maar als je opgewonden bent

 

6. leef vanuit je imago: je visitekaartje zoals jij jezelf graag ziet, zoals je je graag aan anderen laat zien en zoals je graag wilt dat anderen je zien.

  

Eén tip om met jezelf wel goed te kunnen leven?

 

Leer jezelf kennen ! je loopt dan wel het risico dat je misschien een prachtig mens ontmoet, maar vooraleer je die ontmoet zal je wel wat opruimwerk hebben.

 

dit is toch niet zo vreemd: als je een prachtig huis ziet, dat jarenlang verwaarloosd is, heb je toch eerst ook wat opruimwerk.

  

Is het voor iedereen lastig om met zichzelf te kunnen leven?

ja, we hebben allemaal een minderwaardigheids of een meerderwaardigheidscomplex, de meesten zelfs allebei. Jarenlang dacht ik dat ik één van de weinigen was met een minderwaardigheid maar ondertussen weet ik dat iedereen dit heeft. We hebben niet geleerd om vanuit onze eigenwaarde te leven. Mensen die vanuit eigenwaarde leven kijken elkaar gewoon recht in de ogen op straat. Dat doen we niet. Waarom? We zijn bang dat de ander iets van ons wilt of bang dat hij ons afwijst. We kijken immers op anderen neer of naar anderen op. Alleen in gelijkwaardigheid kijken we elkaar echt in de ogen. Dat doen kleine kinderen nog. 

  

Waarom vinden we het zo lastig om onszelf te leren kennen?

Dat heeft met onze verwachting te maken als we onze blik naar binnen richten. Als we zouden verwachten een prachtig, liefdevol mens te ontmoeten, dan zou het ons geen enkele moeite kosten onze blik naar binnen te richten. Maar we verwachten dat we een beerput openmaken als we diep naar binnen gaan. We verwachten een verdrietige, ongelukkige, gemene, zwakke, corrupte, liefdeloze mens te ontmoeten. Waarop is dat gebaseerd eigenlijk? Waarschijnlijk omdat we zoveel zaken die lastig zijn wegstoppen en niet meer willen voelen. Oud zeer weet je wel. We verwachten dat dit onze diepste grond is en hoe dieper we voelen hoe meer ellende we tegenkomen. Maar dit is een grote leugen. In ons diepste binnenste zijn we prachtige, liefdevolle mensen. Jammer, dat de meeste mensen zichzelf niet de kans geven om dit te ontdekken. 

  

Hoe weet ik dat zo zeker dat we diep binnenin prachtige mensen zijn?

Dat heeft Einstein ons onthult. We zijn energie en dat kunnen we voelen tijdens stilte of meditatie. Voorbij alle lagen van ons denken, gevoelens en gewaarwordingen, waar het inderdaad heel erg kan spoken, zijn we alleen maar in het moment zelf aanwezig. Daar ervaren we onszelf als een trillend energieveld van moleculen en atomen. Als we ons hier helemaal op afstemmen voelen we ons vredig, liefdevol, volledig en verbonden met alles, binnen en buiten voelen hier als één geheel. Elke baby beleeft zichzelf op deze manier bij zijn geboorte vandaar dat hij zo straalt. Later voelen we dit minstens nog één keer tijdens ons leven nl als we sterven.

Onze diepste grond is dus liefde, puurheid, kracht, schoonheid, verbinding.

 

Wat zou er gebeuren als we plots transparant worden voor elkaar?

ja, die vraag stel ik vaak tijdens lezingen. Mensen schrikken hiervan. Ze gaan er vanuit dat als anderen al hun slechte gedachten en gevoelens zouden zien deze mensen hen niet meer als vriend of als geliefde zouden willen. Daar zijn de meeste mensen van overtuigd.

De waarheid is echter anders: andere mensen zouden inderdaad onze mooiste en lelijkste kanten zien en wij zouden dezelfde mooiste en lelijkste kanten van anderen zien. We zouden ontdekken dat we gelijk zijn. Onze mooiste en lelijkste kanten zijn zowel in os als anderen aanwezig. Ja, we verbergen niet alleen onze lelijkste kanten maar we verbergen ook onze meest lieve en zachte kanten. Transparant leven zou een hele opluchting zijn.We zouden veel meer levenenergie hebben en minder moe want we zouden ons niet meer hoeven te verbergen voor onszelf of voor anderen.

We zouden weer letterlijk en figuurlijk naakt naar onszelfen bij elkaar kunnen zijn. Wat een verrijking toch.!!

 

Is er een gemakkelijke manier om met mezelf te leren leven?

Ja, die is er en je kunt die vandaag nog toepassen als je dat wilt.

Je hoeft alleen het journaal op te zetten, vervolgens een lijstje te maken van alle type mensen die je daarin ziet of hoort: zowel de mooiste als de meest gemene types komen erin voor.

Vervolgens zet je televisie af: je neemt je lijst en alle types die je ook in jezelf tegenkomt zet je in een rechter kolom en alle types die je niet kent in een linker kolom. Vervolgens zeg je tegen elk type in de linker kolom: jou ben ik nog niet tegen gekomen in mijn leven maar misschien kom ik jou welnog tegen. Als ik jou tegenkom dan zal ik me voor jouw daden volledig verantwoordelijk voelen.

Op deze manier accepteer je dat alle kanten die buiten je zijn, ook in jou aanwezig zijn.

Wat is het voordeel daarvan? Je leert weer vanuit je heelheid leven en dat maakt veel plezier en levensvreugde vrij.

Gemakkelijk leven met jezelf betekent dat alles wat in je leeft, bestaansrecht mag hebben, maar ook dat je voor al die kanten verantwoordelijkheid draagt. Meer hierover kan je lezen in mijn boek; "duurzaam Geluk" waarvan nog een aantal laatste exemplaren zijn.

 

Je wilt gelukkig zijn, welk geluk wil je? 

Er zijn verschillende manieren van gelukkig zijn, sommige passen bij een gemakkelijke en andere bij een moeilijke relatie met jezelf 

    
"Goed Gevoel" Geluk ? 
 
Je wilt altijd een goed gevoel, het moet altijd leuk en spannend zijn, je altijd goed voelen, altijd veel energie hebben en zin hebben om van alles te doen. Dat kan als ......je vanuit je hoofd leeft en enkel aandacht geeft aan positieve gedachten, altijd bezig blijft en niet stil valt. Je moet zeker niet stil staan bij jezelf en je geen vragen stellen over alles wat er in je leeft. Ook zeker niet stil staan bij nare ervaringen in het verleden want dat is voorbij en daar heb je toch niets aan. Als je moe, verdrietig, jaloers of chagrijnig dreigt te worden, zoek je afleiding, tracht hard te werken, gaat uit of zet je in voor vrienden. In ieder geval bij dreigende negatieve gevoelens zoek je afleiding. Je troost je ook met de gedachte dat je geen reden hebt om je slecht te voelen en kunt zien dat jij het veel beter hebt dan anderen. Je hebt ondertussen geleerd om altijd uit te kijken naar iets nieuws, leuk en spannend. Nieuwe dingen en dingen kopen kunnen je een grote boost geven. Het beste wat je kan doen is altijd bezig zijn, altijd uitdagingen zoeken en het spannend houden. Nooit stilzitten en nooit stilte toelaten, want dan zou je teveel kunnen voelen. Stilte en alleen zijn kan je beter vermijden en zelfs als je alleen thuis bent, kan je beter altijd de radio opzetten of naar televisie kijken. Dan ben je afgeleid en wordt je niet met jezelf geconfronteerd. Als je toch eens een dagje depri bent, helpt sporten en hardlopen wel, of anders neem je een paar drankjes of desnoods een paar pillen. Zo kom je er vlug overheen. Als je voor deze manier van geluk kiest is diepgang, stilte en een saai leven absoluut uit den boze en de kans is groot dat je lichaam na een lange tijd ook klachten krijgt.  Bij deze manier van geluk beleven past het naar die job te streven die je het meeste gewin en voordeel oplevert, hoe meer je kan kopen, hoe gelukkiger jij kan leven. je houdt ook van feesten en hebt vele vrienden om spannende en plezierige dingen te beleven, maar hoe het echt met je gaat, dat vertel je hen niet, daar zitten ze niet op te wachten.
 
Blijvend geluk of duurzaam geluk? 
Je wilt je altijd gelukkig voelen, zowel op de vreugdevolle als verdrietige of angstige momenten, zowel bij succes als tegenslag. Ook dat kan als.. jij je ervaringen die je in de buitenwereld beleeft, kunt koppelen aan je binnenwereld. Maar daarvoor moet je de moed hebben om jezelf te leren kennen, zowel in je manier van denken, je overtuigingen, je hele scala aan gevoelens als in je innerlijke gewaarwordingen.  De kunst om dit geluk te leren vorm geven bestaat erin dat jij jezelf leert accepteren precies zoals je bent met al je verschillende kanten. Je beseft dan dat alle ervaringen buiten jou alleen maar binnen in jou tot leven kunnen komen. Hoe meer je innerlijk voelt, hoe meer je innerlijke ademruimte is, hoe meer innerlijke levendigheid kan voelen en hoe meer je de intensiteit van leven in het moment zelf kan ervaren. 
Gelukkig zijn is voor jou volop leven in overgave aan het leven en de intensiteit van je innerlijke levendigheid in al haar nuances te voelen. Je geniet dus  volop van de mooie en spannende momenten maar de tegenslagen en teleurstellingen hoef je niet te vermijden. Je durft volop te leven en alles te doorvoelen op elk moment. Je geluk is daardoor niet meer afhankelijk van de omstandigheden. Dat geeft je een geweldige kracht, liefde voor jezelf en voor het leven. Dat maakt het gemakkelijk om jezelf te accepteren precies zoals je bent en je op die manier aan anderen te laten zien. Dat schept precies verbonderheid en diepe vriendschap waarin zowel jij als je vrienden zichzelf mogen zijn. Samen zijn met vrienden is voor jou belangrijk en je houding is een gevende houding waarin je graag geeft aan anderen en daarin vervulling vindt. Je zet je ook in voor anderen en een gemeenschap waarvan jij een onderdeel bent. Je leeft vanuit vertrouwen en vanuit een houding van geven en ontvangen voel jij je betrokken bij de hele wereld. Op deze manier kan je altijd gelukkig zijn, zelfs als je tegenslagen hebt. Je durft immers elk moment volop te beleven en voelt je daarin verbonden met mensen die echt om je geven en jij om hen.  
 
Scheppend geluk?
Je wilt je eigen leven en geluk scheppen. Ook dat kan als.... je al een aantal jaren duurzaam gelukkig leeft en je innerlijke lichaamsbeleving is een betrouwbaar innerlijk kompas geworden, dat je feilloos vertelt wat goed en niet goed voelt in je leven. Je wordt dan vanzelf steeds fijngevoeliger en slaagt erin om steeds meer vanuit je innerlijke stilte in het moment te leven. Daar is alles verbonden met elkaar. Op dat moment beleef je een andere wereld: een wereld waarin alles verbonden is met elkaar. Je steekt als het ware je stekker in het stopcontact van het vibrerende veld dat jij en alles om je heen bent (als je gaat denken, wil sturen of angst voelt, valt de stroom uit) Op deze manier stem jij je af op de meest geheelde en gezonde vorm van jezelf. Je leeft niet meer, bepaald door de ballast van je kindertijd, maar herontdekt de kwaliteiten waarmee je geboren bent. Je kan nu degene zijn die je oorspronkelijk was en kan daardoor al je kwaliteiten volop tot leven brengen. Je stuurt en haalt informatie uit het universele energieveld en op deze manier bestel je als het ware alles wat jij in je leven wilt. Er is echter één aspect dat je hierbij niet uit het oog mag verliezen. Je krijgt alles wat je wilt zolang je leeft in overgave aan het leven, vanuit het principe: uw wil geschiede. Alles wat naar je toekomt past bij wie je in je wezen bent, maar dat wil niet zeggen dat dit altijd past bij je persoonlijke ego-wensen.  
 
De tweede vraag is: WAT MAAKT JE NU GELUKKIG IN JE LEVEN?
 
Uit eigen onderzoek en onderzoek van vele wetenschappers blijkt dat we geen tijd hebben om aandacht te besteden aan die zaken die ons echt gelukkig maken. Ons leven is zo druk en zit vol met allerlei afspraken, plannen en verplichtingen dat we geen tijd hebben voor wat ons echte vervulling in ons leven geeft. Doe eens een kleine steekproef: wat maakt je nu gelukkig in je leven en hoeveel procent van je tijd besteed je hieraan. (je mag je antwoord altijd doormailen voor mijn onderzoek)
 
De derde vraag is: WAAROM ZOU JE KIEZEN VOOR EEN ONGELUKKIG EN ZWAAR LEVEN ALS HET OOK ANDERS KAN? 
 
Wellicht is het je ook al opgevallen: vele mensen om je heen voelen zich moe, klagen over een zwaar leven en hebben allerlei spanningen. Ze hebben de neiging om de schuld hiervan bij hun levensomstandigheden te zoeken. Maar wat ze niet zien, is dat ze volle vuilbakken meesleuren aan onverwerkte lasten en pijnen. Hoe zou hun leven zijn, als ze deze vuilbakken eens zouden leegmaken en niet overal mee naartoe zeulen?
 
Sinds vijftig jaar is de welvaart alleen maar toegenomen maar het gebruik van antidepressiva en andere kalmerende middelen is nog meer toegenomen. Het lijkt alsof we met zijn allen niet zo gelukkig zijn. In sommige Afrikaanse landen zingen en dansen de mensen, terwijl ze nochtans in armoede leven. Ze leven in het moment zelf en voelen hun lichaam binnenin leven, dat zie je aan hun zingen en dansen. Hoe zou het zijn als wij meer in het moment kunnen leven en ons lichaam binnenin voelen leven?
 
Vele mensen zijn druk bezig om gelukkig te worden, ze werken hard om zich steeds meer luxe goederen, een groter huis, een grotere auto en nog meer rijkdom te kunnen aanschaffen. De illusie is dat vele denken dat ze op deze manier ook gelukkiger worden. Maar ondertussen is wetenschappelijk  bewezen dat een bepaalde mate van rijkdom bijdraagt aan een gelukkig leven, maar eens een bepaalde rijkdom, welstand, aanzien, bekendheid enz bereikt, draagt het niet meer bij aan onze geluksbeleving. Waarom zou je dan zo hard blijven werken als je er toch niet gelukkiger door wordt?  
 
Nog nooit is er zoveel kennis geweest over gelukkig zijn en er zijn vele methodes die mensen leren gelukkig te leven: gelukkig zijn is tegelijk een kunst en een kunde, die iedereen kan leren. 
Mijn slogan: het is nooit te laat om jezelf alsnog een gelukkig leven te geven.  
 
De vierde vraag is: LEEF JE OF OVERLEEF JE? 
 
 
"Je leeft":  Je voelt je goed in je vel, maw je voelt het leven binnen in jou. Je leeft in je lichaam en voelt je innerlijke levendigheid. Dit voelt voor jou als je kompas. Je voelt het verschil tussen een open en een gesloten hart en kunt heerlijk genieten van een minnenspel. Je bent een voelend mens die in rust en ontspanning kan zijn in het moment. Terwijl je spreekt en handelt, voel jij je verbonden met je binnenkant. Als je aanraakt, komt dit gebaar vanuit je hart. Allemaal tekenen van een mens die volop leeft. Je voelt je innerlijke vreugde en levendigheid en drukt deze in je expressie en handelen naar buiten uit. Je accepteert jezelf met al je verschillende kanten en leeft vanuit je innerlijke waarheid. Dat straal je ook uit naar anderen en je laat ook andere mensen in hun waarde. Je leeft vanuit vertrouwen in het leven, maar accepteert ook dat het leven vreugde en pijn geeft. Je hebt diepe vriendschappen waarin zowel jij als je vrienden zichzelf kunnen zijn en zich gesteund voelen door elkaar. Je kent je kwaliteiten en je beperkingen en terwijl jij je kwaliteiten inzet, verwezenlijk jij jezelf en geef je je waardevolle bijdrage aan de wereld. Je bent jezelf en voelt je verbonden en betrokken naar vele mensen en de wereld in zijn geheel. Je leeft op een zeer tevreden en vervulde manier. 
 
"Je overleeft": je hebt het gevoel dat jij niet aan het stuur van je leven zit, maar dat je altijd overal achteraan loopt. Je wilt meer tijd voor jezelf, meer tijd voor je kinderen, je wilt aandacht geven aan je vrienden en aan je hobby kom je ook nauwelijks toe. Je hebt tijd tekort en hebt het altijd druk en toch kom je niet toe aan die zaken die je echt vervulling geven. Je leven is gevuld en je voelt vaak veel onrust. Je werkt hard en geeft ook aandacht aan ontspanning, reizen en andere spannende zaken, maar voor stilte en rust is er nauwelijks tijd. Je leeft vooral in je hoofd en af en toe gaan je gevoelens met jou op de loop. Je hebt een fijne baan die je de nodige financiele opbrengsten geeft, maar of dit nu precies is wat je beste gave aan de wereld is dat weet je niet, daar ben je ook niet meer bezig. Je wordt geleefd en hebt steeds meer nodig, de nieuwste en de spannendste zaken geven je een gelukkig en blij gevoel. Je leven is gevuld maar of het vervuld is weet je niet.
  
Mijn boek "Duurzaam Geluk" geeft een handleiding voor een gelukkig leven, voor wie het beste wil en elke dag gelukkig wil leven. Het bevat ook heel veel informatie over hoe we nu in de westerse wereld ons geluk vormgeven. Inspirerend en confronterend tegelijk. 
 
Meer over geluk: jaarlijks verschijnt er ook een rapport over geluk: "The world Happiness Report" 
Voelde jij je gisteren gelukkig en voel je je gelukkig met je leven in zijn geheel, zijn de centrale vragen in een wetenschappelijk onderzoek in 156 landen over de hele wereld.   

 

 
DENKEN EN OVERLEVINGSSTRATEGIEËN? 
 
Ons leven begint bij onze geboorte, eigenlijk ook al eerder. Maar vanaf onze geboorte doen we allerlei ervaringen op, hele fijne liefdevolle ervaringen, maar ook heel pijnlijke en kwetsende. We trachten met al deze ervaringen op een zo goed mogelijke manier om te gaan en proberen ons te wapenen tegen de afwijzingen en kwetsingen van het leven. Dit vormt onze overlevingstrategieen. Het zijn patronen die we ons hebben eigen gemaakt als kind maar waar we ons als volwassene niet meer bewust van zijn. Nochtans hebben deze patronen een belangrijke invloed op ons leven, ze bepalen op een onbewuste manier veel meer in ons leven dan we denken. Door ze te leren kennen, kunnen we ze ontmaskeren en vrijer en gezonder leren leven.
 
 
Vijf strategieen zijn beschreven door twee psychiaters die beiden ook lichaamstherapeuten zijn: Wilhelm Reich en Alexander Lowen. Waarschijnlijk zal je er in je eigen leven een paar van herkennen.
 
 
1. De ene mens heeft als kind geleerd dat de wereld onveilig is en dat voelen niet veilig is. Hij trekt al in zijn eerste levensjaren zoveel mogelijk zijn energie uit zijn lichaam terug en tracht zo weinig mogelijk te voelen. Hij leeft niet in zijn lichaam maar in zijn denkend hoofd. Later wordt hij vaak een goede denker en observator die alles om zich heen nauwkeurig in de gaten houdt. Dit is voor hem de veiligste manier om te leven. Hij bruist vaak van de ideeen en heeft ook heel levendige fantasieen die ontspruiten aan zijn brein maar in het maken van contacten is hij heel erg op zijn hoede en het voelt heel vlug onveilig voor hem.
 
 
2. De andere mens heeft als kind geleerd dat je best niet zoveel nodig kunt hebben en weinig verlangens hebben, dan raak je het minst teleurgesteld. Deze kinderen leren al rond twee drie jaar voor hun ouders te zorgen, het worden brave, lieve kinderen. Zo groeien ze op en zorgen vooral voor anderen. Ze lijken weinig aandacht, warmte en liefde nodig te hebben en als ze deze toch krijgen, kunnen ze deze niet ontvangen. Ze hebben geleerd om met de kruimeltjes te overleven, maar diep van binnen zijn ze hier heel boos over, maar dat gaan ze ook vaak aan zichzelf verwijten. Want jarenlang maken ze zichzelf wijs dat ze niet meer verdienen. Ze kunnen vaak heel goed zorgen, maar cijferen zichzelf daar meestal bij weg, waardoor ze vaak over hun eigen grenzen gaan.
 
 
3. Een ander mens heeft geleerd om groot en sterk te zijn en altijd op zijn hoede te zijn. Hj heeft geleerd dat de wereld vijandig is en ligt altijd klaar om in het verweer te gaan. Als kind heeft hij geleerd om zich te pantseren voor kwetsing en pijn en ongevoelig te worden. Het kind heeft rond vijf à zes jaar ook geleerd om sterker en slimmer te zijn dan anderen zodat deze hem niet onderuit kunnen halen. Hij gedraagt zich sterker en groter dan hij is, dat zie je ook aan de gespannen lichaamshouding en opgezette borstkas. Maar achter dat pantser is hij heel bang om door de mand te vallen, maar hij heeft geleerd om anderen altijd op afstand te houden. Hij praat niet over zichzelf en zeker niet over kwetsbare gevoelens. In gezelschap neemt hij veel ruimte in en heeft vaak het hoge woord en heeft boeiende verhalen. Eigenlijk vertrouwt hij niemand en hij tracht ook slechts oppervlakkig te voelen. Als kind heeft deze mens geleerd om vlug zelfstandig te zijn en niemand nodig te hebben en zo leeft hij ook als volwassene. Hij komt zeer zelfstandig over maar kwetsbaar en afhankelijk zijn, is voor hem heel bedreigend. 
 
 
4. Een ander mens heeft als kind geleerd om onrecht, afwijzingen en kwetsuren te verdragen en te incasseren. Hij spant zijn lichaam op, hij is vaak klein en gedrongen. Een houding die hem helpt om zo weinig mogelijk te incasseren. Ook zijn lichaamsweefsels vertonen deze sructuur. Als je zijn lichaamscellen onder de microscoop bekijkt, zie je dat deze allemaal als een bolletje gespannen zijn. Zijn lichaam staat voortdurend onder spanning en daardoor is het moeilijk om al zijn gevoelens nog te onderscheiden. Hij voelt vooral de spanning. Eigenlijk is alles veel te veel maar toch kan hij heel veel dragen. Hij is immers gewend om over zijn grenzen te gaan. Heel vaak is hij vrolijk in gezelschap maar als hij thuis alleen is, voelt hij zijn lijden en kan hij zelden echt ontspannen. Spanning verdragen is voor hem de beste manier om niet geraakt te worden en te overleven.
 
 
5. Een ander mens is vaak heel rationeel maar geniet ook heel erg van het leven. Als kind heeft hij geleerd op wilskracht te leven. Vanuit zijn wilskracht heeft hij vele moeilijkheden in zijn leven kunnen overwinnen. Maar vaak is hij daarbij ook over zijn grenzen gegaan, dat zie je aan de spanning in zijn rug en ruggengraat. Hij heeft ook een gespannen lichaam: dat is zijn pantser, weinig ademen en niet te veel voelen. Hij leeft met een gesloten hart, omdat hij in de liefde in zijn kinderjaren veel te veel gekwetst is. Maar de meeste mensen die zo leven weten dit niet, omdat ze erg naar buiten zijn gericht. Hun borstkas is gesloten en hun hart voelt verhard. Zij vrijen ook heel graag, maar hun bekken is erg verkrampt en gespannen, dat zie je aan hun manier van bewegen. Genot ervaren en ontladen kennen ze wel, maar voor echte diepgaande ontmoetingen en contacten sluiten ze zich vaak af. Ze komen heel zelfverzekerd over maar in de liefde en het bedrijven van de liefde zijn ze heel kwetsbaar als ze zelf de touwtjes niet in handen hebben. 
 
Je "strategieën" waren ooit de beste keuze als kind, maar zijn ze nu nog de beste keuze?
Het kan natuurlijk zijn dat je meerdere strategieen herkent. De meeste kinderen gebruiken meerdere strategieen. Nu je je eigen strategie kent, kan je ze onderzoeken en geleidelijk verruimen als jij dit wenst. Maar wees je ervan bewust dat ze ooit de best mogelijke keuze voor jou is geweest en dat je deze slechts stap voor stap kan veranderen. Je strategie ligt immers zowel in je denken, je lichaamsbeleving, je gevoelswereld als in je lichaamscellen verankerd. Technieken als positief denken kunnen je dan wel ruimte geven om anders en vrijer te denken,  maar je lichaamsbeleving, je manier van ademen en voelen zullen er niet automatisch ook door veranderd zijn. Verandering is pas verandering als alle lagen mee in beweging komen: denken, voelen en lichaamspantser. 
 
ER ZIJN VELE WEGEN NAAR ROME
DIT IS MIJN WEG NAAR DUURZAAM EN SCHEPPEND GELUK  
 
M.a.w.:
Je wilt blij zijn met wie je bent en leven vanuit innerlijke rust en vrede. 
Je wilt je graag aan anderen laten zien precies zoals jij je binnenin voelt. 
Je wilt diepe vriendschappen  op een gelijkwaardige basis
Je wilt je met je kwaliteiten en talenten aan de wereld laten zien en hier een goed leven mee opbouwen.
Je wilt jezelf zijn en tegelijk een deel zijn van een grotere gemeenschap. 
 
DE WEG VAN DUURZAAM GELUK: 
 
stap één: ken jezelf! het begin van alle wijsheid. 
 
Je kent jezelf, dat is waar. Dat dacht ik ook toen ik aan mijn tocht naar duurzaam geluk begon. Ik had een zelfbeeld hoe ik dacht dat ik was en dat ik hardnekkig in stand hield. Als iemand me een andere eigenschap toedichtte voelde ik verzet want zo was ik niet. We hechten allemaal aan ons zelfbeeld, het beeld dat we van onszelf maken. Er zijn twee uitersten: mensen met een succesbeeld zien alleen hun successen en alle tegenslagen worden genegeerd, mensen die zichzelf als een mislukkeling zien, doen net het omgekeerde: ze zijn heel erg gehecht aan hun beeld van mislukkeling. Je zelfbeeld is een mentaal beeld. Als je jezelf echt wil leren kennen, word je weer nieuwsgierig naar alle kanten die er in je leven. Je hebt een kant die altijd ideeen heeft en de leiding neemt, maar ook een kant die alles remt. Een motor en een rem, en dat is nodig. je hebt een kant die vernieuwing wilt en een kant die aan het oude wil vasthouden. Zo heb je ook meer info  
 
stap twee: de diepere lagen aan zelfkennis
 
in een zee heb je stromingen aan de oppervlakte en in de diepte, het is bekend dat de diepste stromingen het meest bepalend zijn voor de totale stroom. Zo kunnen je overlevingsstrategieen uit je kinderjaren, die nog steeds in de diepte binnen in jou aanwezig zijn, de belangrijkste aspecten in je manier van leven bepalen. Je ziet dit alleen maar als je jezelf goed observeert. Dan merk je bv dat je eigenlijk heel beperkt en oppervlakkig ademhaalt, dat jij, zelfs bij mensen die je voor het eerst ziet, het gevoel kan hebben dat je minder bent dan hen of dat ze je niet mogen. Andere signalen zijn dat je voortdurend op je hoede bent, alsof je aangevallen zult worden, je merkt dat je soms gespannen wordt, terwijl daar eigenlijk geen aanleiding toe is of bang wordt in gezelschap zonder dat daar een reden voor is. De reden ligt in je onderstroom die je leven stuurt. Je onderstroom is het geheel aan reacties op meer info 
 
stap drie: levenslang de beste vriend van jezelf
 
Het klinkt paradoxaaal maar elke verandering begint bij een volledig bewustzijn en accepteren zoals het nu is. Acceptatie van jezelf zoals je nu bent, vormt de beste basis voor verandering. Je kan dan immers de rijkdom zien van wat er nu in je leven al is. Je kan dan dankbaar zijn naar de mogelijkheden en kansen die je in je leven al gerealiseerd hebt en daarop verder bouwen. Als je wil veranderen en niet durft onder ogen te zien en te doorvoelen zoals het nu is, accepteer je je basis niet en kun je nergens op verder bouwen. Je vertrekt dan vanuit onvrede en tekort en hebt veel kans dat je onvrede alleen maar groter wordt. Je hebt nu al twee belangrijke stappen gezet om jezelf beter te leren kennen. Dat zal je zeker tegenstrijdige gevoelens geven. Enerzijds ben je blij om jezelf echt te leren kennen, anderzijds kom je ook zaken tegen waar je niet zo blij mee bent. Dat is precies het moment waarop vele mensen stoppen met hun ontdekkingstocht en terug keren naar het oude vertrouwde zelfbeeld. Alleen echt moedige mensen durven verder te gaan, maar de beloning zal ook heel groot zijn nl de mogelijkheid om ten allen tijde ...
 
stap vier: meer ademen = meer leven = meer geluksbeleven
 
Veel wereldleiders en multinationals ontdekken het nu: "verander je ademhaling en je wordt gelukkiger"  Het zal voor velen heel vreemd klinken. Hoe kan je ademhaling een sleutel tot een gelukkig leven zijn? Oude wijzen gebruiken al eeuwenlang de kracht van de adem in hun yogatechnieken, maar nu heeft de lichaamsgerichte psychotherapie de werking hiervan tot in detail blootgelegd. Hun conclusie is verpletterend: "onze geluksbeleving is recht evenredig met onze kwaliteit van ademen" Als onze adem stopt, gaan we dood. Dat weten we allemaal, maar de meeste mensen ademen net genoeg om te blijven leven. Ze gebruiken dertig procent van hun ademcapaciteit. Hun organen krijgen net genoeg zuurstof om te blijven functioneren, maar niet genoeg om sprankelend te leven. Bovendien ademen we oppervlakkig maar wat we niet beseffen is dat we dan ook minder voelen en minder intens ons geluksgevoelens kunnen beleven. Een gezonde adembeweging verspreidt zich als een golf door ons hele lichaam. Zowel onze borstkas, buikholte als bekken worden erdoor bewogen. Een diepe ademgolf zet meer info 
 
stap vijf: Leven in een opgeruimd huis, een opgeruimd lichaam
 
De meeste mensen wonen in een huis dat ze goed onderhouden, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Je maakt het binnenin geregeld schoon, ruimt alle rommel op en zorgt voor frisse lucht. Je poetst de ramen, verft regelmatig de muren en kozijnen en dat doe je zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Maar stel je nu eens voor dat je alleen zorgt voor de buitenkant, die de mensen kunnen zien. Je huis ziet er stralend uit, elke jaar een nieuwe verflaag en je tuin staat helemaal vol bloemen. Maar aan de binnenkant geef je geen aandacht. Je poetst er niet, laat de rommel liggen en afval kan zich opstapelen. Binnen de kortste keren wordt dit een onleefbare situatie. Het kan voor jou shockerend zijn, maar toch leeft het grootste deel van de mensen zo. Ze gaan wel naar de kapper en de schoonheidsspecialist en dragen mooie kleren en zorgen dat ze er aan de buitenkant stralend uit zien, maar aan hun binnenkant geven ze nauwelijks enige aandacht. Dat doen ze uit onwetendheid of omdat ze daar het belang niet van zien. Maar ja, ons lichaam is toch het huis waarin we leven. We zeggen niet voor niets dat we goed in ons vel zitten of dat we bruisen van het leven. Ik heb het al eerder gezegd: alle ervaringen in de buitenwereld komen alleen maar binnen in ons lichaam tot leven. Dus het is geen luxe maar een noodzaak om binnenin onderhoud te plegen en af en toe een grote schoonmaak te doen. Maar stel je voor dat je een huis waarin jaren niet gepoetst is, plots een schoonmaakbeurt wil geven. Je begint eraan, maar binnen de korste keren zit je stofzuiger boordevol, ziet het water waarmee je poetst helemaal zwart en als je een bezem ronddraait, waait het stof ook helemaal op. Dat gebeurt ook bij een grote achterstallige schoonmaak binnenin ons lichaam. Spinnenwebben die overal hangen, kan je vergelijken met oude overtuigingen over jezelf en de wereld, die je nog steeds gebruikt, terwijl ze je eigenlijk meer hinderen dan dienen. Je kan ze opruimen, maar net zoals spinnenwebben hebben ze de neiging om terug te komen, als je ze niet grondig opruimt. Oude rommel die overal ligt zijn de vele onverwerkte ervaringen waar je overheen geleefd hebt. Je maakt zovele momenten mee in je leven, waarbij je met je gevoel niet aanwezig bent. Je geeft er geen aandacht aan of je vindt ze vanuit je hoofd niet belangrijk maar ze raken wel degelijk allerlei gevoelens. Als je deze niet opruimt, kruipen ze als spanningen in je spieren en als vervuiling in je organen. Door dieper te ademen, voel je op bepaalde plekken ruimte maar op andere plekken bots je op spanningen en muren. Soms voel je daarbij letterlijk fysieke krampen en pijnen. Je hebt immers jarenlang verkrampt geleefd. Er hebben zich blokkades en tussenschotten in dat eens zo stromende lichaam vastgezet, en die ga je nu allemaal voelen en dat kan een heel onbehaaglijk gevoel geven. Net zoals je een zolder opruimt en daar allerlei oude herinneringen in tegenkomt, kom je nu ook oude pijnen en gevoelens tegen. Je weet met je verstand dat ze van vroeger zijn, maar met je gevoel voelen ze alsof ze nu aanwezig zijn. Innerlijk kindwerk en innerlijk seksueel kindwerk zijn nu geschikte hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen.
 
stap zes: gevoelens geven je vleugels
 
stap zeven: leef alle verlangens en maak je dromen waar
 
stap acht: laat je door geen enkele pijn weerhouden
 
stap negen: verbinding is de kracht van de stilte
 
stap tien: de moed om je schaduwkanten te omarmen
 
 
 
 
Extra korte inzichten
^ Naar boven