De macht-onmacht relatie

 

 
In deze relatie heeft één van beiden de macht. Zijn/haar verlangens, wensen, grenzen of angsten bepalen hoe de relatie vorm krijgt. De partner is hier met zijn/haar wensen en verlangens in alles ondergeschikt aan. Er is sprake van openlijke of bedekte ongelijkwaardigheid. Vele paren zijn er zich niet van bewust dat ze in zo'n macht-onmacht relatie leven.
Er zijn verschillende types:
Als de man dominant is, is dit meestal duidelijk zichtbaar. Hij is de baas, de tiran in huis, dreigt en slaat. Zijn wil is wet, de vrouw ondergaat. De man heeft op allerlei manieren macht over haar. De drama's die hier voor beiden mee gepaard gaan vullen hun leven en geven hun leven een opwindend en spannend gevoel. Als er in de media over partnergeweld wordt gesproken wordt meestal alleen deze vorm gezien.
In de vormen met een dominante vrouw, zijn de vormen van overheersing meestal minder zichtbaar. Er zijn drie veel voorkomende vormen.
In de éne vorm weet de vrouw door een subtiel spel van aantrekken en afstoten de man naar haar pijpen te laten dansen. Ze is zich bewust van wat hij wil en speelt dat heel geraffineerd uit, vaak zonder dat de man dit in de gaten heeft. Verleiding afgewisseld met een koele houding zorgen ervoor dat de man zich machteloos voelt en voor haar kruipt. Hij bedelt als het ware om liefde en aandacht en geeft zichzelf daarbij helemaal weg. Passie, drama's, koelte, overheersing, vernedering vullen hun leven maar vragen steeds grotere en sterkere drama's want innerlijk zijn ze onvervuld.
Een andere vorm ontstaat vanuit de dominantie van haar moederschap. De vrouw is de spil van het gezin, waarrond alles draait. Ze heeft alles onder controle, ook haar man. Vaak ziet ze haar man als één van haar kinderen die ze moet opvoeden. Meestal ondergaat de man dit maar als hij de kans krijgt, ondermijnt en saboteert hij haar macht. Vaak gedraagt hij zich ondergeschikt maar heeft om te overleven een stiekem dubbelleven.  
Een derde vorm ontstaat vanuit het slachtofferschap van de vrouw. Ellende en misbruik uit haar kindertijd of haar huidige pijnen en angsten bepalen de mogelijkheden van de relatie. De man is hier in al zijn wensen en verlangens  ondergeschikt aan. Deze vorm ontwikkelt zich vaak pas na een aantal jaren in een relatie.
 
In al deze situaties is er sprake van ongelijkwaardigheid. Toch passen deze mannen en vrouwen vaak heel goed bij elkaar. Hun geschiedenis in hun eigen leven heeft gemaakt dat de complementaire rollen heel aantrekkelijk zijn voor elkaar. Ondergeschikt aan, en in overgave aan de machtsrelatie kunnen paren een intense afhankelijke liefdesuitwisseling ervaren.


^ Naar boven